Rizika rozložení rizika aneb I diverzifikace má své limity

Chcete omezit volatilitu investičního portfolia? Jedinou možností je nakoupit bezpečné dluhopisy a držet hotovost. Proč žádná jiná alternativa nefunguje?

Hodně investorů vyžaduje diverzifikaci akciového portfolia, ale zároveň chce nechat peníze pracovat. Férový poradce by ale měl na otázku, zda lze nalézt investici, která nabídne vyšší výnos a zároveň zajistí diverzifikaci portfolia z akcií a jiných rizikových aktiv, odpovědět jednoznačně ne.

Při investování na poválečných trzích se nikdo po alternativách nepoohlížel, nikdo se nezajišťoval, všichni jen nakupovali akcie blue chips. Pak přišlo pár chytrých hlav na to, že by bylo možné podstoupit určité riziko v jiných oblastech, a tito investoři rozšířili svoji akciovou expozici o:

  • růstové akcie
    akcie mid caps a small caps
    nemovitostní fondy REIT
    světové akcie
    akcie rozvíjejících se trhů.

Zprvu to fungovalo a přístup nabízel vysokou míru diverzifikace. Ale jen do doby, než se nové oblasti akciového trhu přeplnily institucionálními penězi a investory, kteří hledali to samé jako průkopníci tohoto druhu diverzifikace. Z diverzifikace zbylo minimum. Výnosyrůzných akciových tříd se sice nepohybují stejným směrem, ale míra korelace dosahuje 60-90 %.

Stále se najdou nepopulární regiony (jako Rusko či Brazílie) nebo sektory (těžba zlata, ropy nebo uhlí), ale podstupte riziko ztráty reputace s penězi klientů a nakupte je. Kolik portfoliomanažerů má s klienty odvahu riskovat 25% pravděpodobnost ztrát s kontrariánskými nápady? Objevily se proto nové způsoby diverzifikace, a to pomocí alternativ:

  • půda
    nemovitosti
    private equity
    zajištěné dluhopisy
    podřízené korporátní dluhopisy
    státní dluhopisy spekulativního pásma
    problémové úvěry
    komodity
    deriváty LONG i SHORT

Postupem času se ale stalo to samé jako s netradičními akciovými třídami. Zprvu to fungovalo a přístup nabízel vysokou míru diverzifikace. Ale jen do doby, než se nové oblasti trhu přeplnily institucionálními penězi a investory, kteří hledali to samé jako průkopníci tohoto druhu diverzifikace. Akcie s alternativami stále nedosahují perfektní korelace, dlouhodobě se ale dostává k míře 60-90 %.

Diverzifikovat lze jen do určité míry – chytře rozprostřít expozici tak, aby vejce v ošatce byla co nejodlišnější a zahrnovala sázky na atraktivní aktiva. Investujte rozumně. I v případě, že jste odvážní a dynamičtí investoři, nezapomínejte na konzervativní investice. Jejich podíl v portfoliu by měl dosahovat 20-30 %. Hotovost sice moc nevydělá, ale také neztratí. Část prostředků vložte do bezpečných dlouhodobých dluhopisů, nesou alespoň malý výnos a nezradí, když přijde krize.