Akciové trhy od loňského dubna klesly o 20 – 30 %. Máme se bát, že nejhorší je teprve před námi? A začnou akcie v dohledné době opět růst?

Na schůzkách s klienty se o současné situaci na trzích často bavíme. Je vidět, že mají obavy. Nedivím se jim, jsou to většinou mladí lidé, kteří začínají investovat a současný pokles trhu je jejich prvním.

Na kapitálových trzích se pohybuji od roku 1991, téměř 25 let. Prožili jsme toho od té doby s manželkou ledacos, růsty i poklesy. A taky nás kapitálové trhy mnohému naučily. Dnes se s vámi chci o naše zkušenosti podělit.

Kapitálové trhy mne v první řadě naučily pokoře. Stát se může (téměř) cokoliv a nikdy bychom neměli říkat nikdy.

Za druhé jsme poznali, že trhy mají logiku, že krachy a růsty lze předvídat. Samozřejmě vám neřeknu, kdy k obratu nahoru (nebo dolů) dojde, ale jestli je trh „zdravý“ nebo „nemocný“, se poznat dá. Je to podobné, jako když si změříme teplotu a máme 39. Bolí nás celé tělo, rýma jako trám. Díky předchozím zkušenostem tušíme, co nám asi je, tušíme (ale nevíme), kdy teplota klesne a uzdravíme se. S kapitálovými trhy to je stejné.

Nemocný trh se dá poznat. Jak? Zde máte několik „teploměrů“, podle kterých můžeme zdraví trhu měřit.

  1. Rozlišujme poklesy zhoubné a nezhoubné. Zhoubné jsou předzvěstí hospodářské krize, doprovází je pokles ekonomiky, růst nezaměstnanosti. Nezhoubné jsou „planými poplachy“ a mají je většinou na svědomí emoce investorů.
  2. V předvečer hospodářské krize je většinou vysoká inflace, úrokové sazby rostou, nezaměstnanost je na desetiletých minimech, HDP přestává růst. Nic takového dnes ve vyspělých zemích nevidíme. Současný pokles je proto podle mého přesvědčení tím nezhoubným, dočasným.
  3. Jestli jsou akcie drahé nebo levné se pozná podle ukazatele P/E – podíl ceny akcie (P) a zisku na 1 akcii (E). Jestli je tento podíl nižší než 10, jsou akcie považovány za levné. Když P/E překročí 20, začínají být akcie drahé. V současné době je P/E akciového trhu (tzn. průměrné akcie) kolem 15. Akcie proto dnes považujeme za správně oceněné, tzn. že cena akcií odpovídá ziskům těchto firem.
  4. Čína je na tom jinak. Její akcie byly v polovině loňského roku silně přehřáté a vytvořila se tak bublina, která teď splaskává.

Závěrem několik rad:

  • současný pokles není zhoubný, akciové trhy by se měly brzy vzpamatovat, na zhoubný pokles si ještě budeme muset nějaký čas počkat;
  • pro splnění svých dlouhodobých cílů nepřestávejte investovat na akciovém trhu;
  • investujte do akciových fondů, ne do jednotlivých akcií – diverzifikujete riziko, že vsadíte na špatného akciového koně;
  • investujte do globálních akciových fondů, vyhněte se Číně a podobným spekulacím;
  • vzdělávejte se – hledejte informace ne proto, abyste si utvrdili svůj názor, ale proto, abyste poznali pravdu;

Přeji vám silné nervy.

Karel Kořený

Zdroj: financnisvoboda.cz, fortunedotcom.files.wordpress.com