cnb

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro.

Banka ale zároveň již dříve upozornila, že bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji. „ČNB je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat,” zdůraznil mluvčí centrální banky Marek Zeman.

„Velký třesk na devizovém trhu začíná,” komentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Koruna je tedy volná a může začít směle posilovat,” uvedl. „Ukončení používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek znamená, že kurz koruny se bude pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu. V důsledku toho může krátkodobě kolísat jedním či druhým směrem,” připomněl mluvčí ČNB Zeman.

Podle něj ji v tom podporuje dobrý výkon ekonomiky i přebytek zahraničního obchodu. Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce března intervenovala v objemu zhruba dva bilióny korun.

Novinky, ČTK , 6.4.2017