BULL MARKET 2016

ZMĚNA VEDENÍ VE WASHINGTONU

Na konci minulého roku dosáhly americké akcie nového vrcholu, díky optimizmu investorů a zlepšujícím se ekonomickým indikátorům. Přesto věříme, že jsou akcie v tuto chvíli stále atraktivní, protože hlavní světové ekonomiky jsou dobře situovány, aby udržely růst mezi 2% a 2,5%, a zároveň rostou zisky společností. Nicméně důležité je mít realistické očekávání ohledně výnosů.  Ačkoliv index amerických akcií S&P 500 už není levný, tak se také nezdá jako příliš drahý, pokud vezmeme v úvahu rostoucí zisky firem a aktuální úrokové sazby. Nadprůměrné hodnoty ukazatele price-to-earnings (cena za zisk) indexu S&P 500 naznačují, že dlouhodobé výnosy akcií by se mohly držet na spodní hranici námi uváděného rozpětí výnosů mezi 6% až 8% ročně.

 

INDEXY 2016 - AKCIE

zdroj: ishares.com. Historické výnosy nejso zárukou výnosů budoucích. Hodnota investic může klesnout i pod výchozí úroveň a to výrazným způsobem.

VÝNOSY PORTFOLIÍ

Výnosy amerických akcií v indexu S&P 500 za minulý rok dosáhly hodnoty 11,5%, ale ne všechna portfolia za loňský rok vykázala stejnou výkonnost jako americké akcie. Ačkoliv to bude znít překvapivě, tak je to vlastně dobrá zpráva. Důvodem je, že většina investorů nechce, aby jejich portfolio kolísalo tak jako akciové trhy. To je proč ve svém dobře rozloženém portfoliu máte i dluhopisy a alternativní investice. Americké akcie vykázaly v roce 2016 nadprůměrné výnosy, ale nízké výnosy dluhopisů celkovou výkonnost portfolia stlačovaly dolů. Mějte na paměti, že dobře rozložené portfolio méně kolísá, a to může být uklidňující, když akcie padají.

 

INDEXY 2016 - DLUHOPISY 1

INDEXY 2016 - DLUHOPISY 2

zdroj: ishares.com. Historické výnosy nejso zárukou výnosů budoucích. Hodnota investic může klesnout i pod výchozí úroveň a to výrazným způsobem.

INDEXY 2016 - MĚNY

zdroj: kurzy.cz. Historické výnosy nejso zárukou výnosů budoucích. Hodnota investic může klesnout i pod výchozí úroveň a to výrazným způsobem.

VÝHLED PRO DLUHOPISY

očekávání rychlejšího ekonomického růstu v České republice i ve světě, pravděpodobnost rostoucí inflace a potencionální deficity státních rozpočtů mohou dále tlačit úrokové sazby nahoru. Neočekáváme, že inflace by se stala v příštím roce problémem a centrální banky zřejmě budou obezřetné při zvyšování úrokových sazeb. Rostoucí úrokové sazby mohou snížit hodnotu vašich dluhopisových investic, ale ve VHI jsme i tak přesvědčení, že dluhopisy hrají nenahraditelnou roli při stabilizaci hodnoty portfolia.

NEAMERICKÉ AKCIE

Ostatní vyspělé trhy v loňském roce za Amerikou zaostávaly. Věříme, že investoři jsou k neamerickým akciím příliš pesimističtí, a že díky tomu se obchodují za atraktivní ceny. Sílící dolar a zlepšující se americký ekonomický růst mohou posunout neamerické společnosti do lepší konkurenční pozice. A ekonomický růst se zlepšuje globálně. Z toho důvodu i někteří portfolio manažeři dlouhodobě úspěšných fondů nyní podvažují americké a převažují evropské a japonské akcie ve svých portfoliích.

 

FONDY 2016 - AKCIOVÉ

zdroj: morningstar.co.uk. Historické výnosy nejso zárukou výnosů budoucích. Hodnota investic může klesnout i pod výchozí úroveň a to výrazným způsobem.

 

KLÍČOVÁ BUDE DISCIPLÍNA

Snažit se předvídat co se stane v roce 2017 je jako věštění z křišťálové koule. Pro Vás, jako pro investory, je důležité dodržovat prověřená pravidla, mít vybudovanou odpovídající pohotovostní rezervu a dlouhodobé úspory nechat dostatečně tvrdě pracovat. Základem úspěšného investování je držet dobře diversifikované portfolio kvalitních investičních nástrojů, které je postaveno tak, aby Vás dovedlo k vámi stanoveným cílům a zároveň mírou kolísání respektovalo vaší toleranci k riziku. Pro bližší informace o tom, jak smysluplně investovat prosím kontaktujte svého finančního poradce VHI.