Padající trh vnímá řada investorů jako impulz k akci. Jak by také ne, když jsou ve hře životní úspory. Možná právě proto je ale správným řešením v takové situaci nedělat vůbec nic. Proč?

Investice do akcií by měly být využívány k plnění dlouhodobých cílů. Pokud se tedy vaše finanční plány v několika dnech nezměnily, nemá smysl na základě tržních výkyvů upravovat investiční strategii.

1. Portfolio není akciový trh

Portfolio by mělo být diverzifikovaným mixem investic. Zatímco akcie padají, za předpokladu, že jste sestavovali portfolio zodpovědně, najdete ve svém mixu také nějaké dluhopisy nebo hotovost a s trochou štěstí třeba i nemovitostní fondy nebo alternativy, jako je zlato. Když na trzích vypukne panika, všechny třídy aktiv zpravidla nekolabují ve stejný okamžik. A i kdyby, hodnotu vám udrží alespoň vaše bydlení.

2. Snadný úprk, obtížný návrat

Pokud se vám podařilo vysedět akciové výnosy na trhu mezi lety 2009 a 2015, v 90. letech nebo nepřetržitě od začátku 80. let, pak nezbývá než vám pogratulovat k velkému vítězství. Vůbec nejhorší přístup je „své“ akcie kontrolovat příliš často (a přehlížet při tom dlouhodobou výkonnost). Vysoký očekávaný výnos u akcií by měl být důvodem, proč byste akcie neměli chtít nikdy prodávat. Existuje řada důkazů o tom, že pokud minete i jen několik dní velkých tržních zisků, mohou výnosy dlouhodobého portfolia pořádně utrpět. Pokud se navíc rozhodnete trh právě teď opustit, jak přijdete na to, kdy je nejvhodnější doba se vrátit? Budete čekat na signál, který vám už možná dávno utekl.

3. Cíle se nezměnily

Ještě než jste zpanikařili, stanovili jste si cíl postavit portfolio určitým způsobem s plným vědomím toho, že jsou akcie rizikové a jejich vyšší výnosy oproti hotovosti jsou odměnou za odvahu a trpělivost. Nic na současných tržních událostech nenasvědčuje tomu, že by se fundamenty vyspělých ekonomik změnily. Neměla by se tak měnit ani vaše důvěra v dlouhodobé držení podílů v rentabilních firmách.

4. Na zotavení trhu je (téměř) vždy dost času

Mnoho padesátníků vyprodalo všechny akcie v roce 2009 a přitom budou žít možná až do stovky. Užili by si mnohem více dovolených a měli by menší starosti o dlouhodobé zajištění, kdyby před pár lety drželi akcie pevnější rukou. Dávejte si pozor na to, abyste nebyli 100% „v akciích“ několik let před tím, než budete peníze potřebovat čerpat. V jiných případech ale máte vždy dost roků na to, abyste vyčkali, než se trh zotaví.

5. Neumíte pracovat se stresem

Přemýšlejte o tom, jaké máte alternativy. Je jen málo investic, které dokáží bez doprovodného stresu zajistit takové výnosy jako akcie. Alternativou je vkládat mnohem více peněz do bezpečnějších aktiv, jako jsou například státní dluhopisy. Spokojit se s nižšími výnosy ale znamená více pracovat a méně utrácet.

6. Milí nováčci, je to prostě trh

Není nic nenormálního na tom, co se na trhu čas od času děje. Většina z nás musí spořit a historie dokazuje, že akcie jsou tou nejlepší cestou k výnosům, které budete jednou potřebovat. Zvrátila by to jen desetiletí systematického ekonomického poklesu, ne pár dnů tržních výprodejů.

Zdroj: New York Times